Avesta

”Det finns så många unga som behöver hjälp”

Det är ett par dagar efter midsommar. Familjen Collin Jarlheim är precis hemkomna från firande i husvagnen på Orsa camping, när de tar emot i den stora villan i Avesta. Här bor mamma Malin 49, pappa Roine 50, sönerna Dani 14, Love 13, Tim, 12, Max 4 och dottern Freja 6 år samt den mopsen Sixten. Gemensamt för barnen, förutom Dani, är att de är familjehemsplacerade här. Familjen Collin Jarlheim är en Landafamilj.

Malin med mopsen Sixten i famnen bredvid biologiska sonen Dani och sambon Roine.
Malin med mopsen Sixten i famnen bredvid biologiska sonen Dani och sambon Roine.

För familjen började resan som familjehem med att de för 12 år sedan tog sig an ett uppdrag som kontaktfamilj. Malin berättar att det alltid känts naturligt för henne med många barn i huset då hennes mamma var dagmamma när hon växte upp.
–Efter de där inledande jourplaceringarna kände vi att vi kunde bidra mer. Så vi började som familjehem åt kommunen, berättar maken Roine.
–Jag jobbade som undersköterska då och vi skulle ta emot två små flickor här, men jag fick inte tjänstledigt, så då sa jag upp mig. Sedan dess har vi hållit på med det här. Jag är familjehemsmamma på heltid, förklarar Malin.

Trots att familjen är stor så hinner de med att ha en hel del fritidsintressen. Fiske är ett, trädgård och odling ett annat.
– Jag lägger mycket pussel också, säger Malin.
– Jag gillar att snickra, och sedan 30 år tillbaka är jag med i hemvärnet. Annars är det ju familjen som tar tid. Det är ju också ett intresse, fortsätter Roine.

Familjen och alla barnen gillar att campa med husvagnen, även poolen på hemmaplan är uppskattad av både barn och vuxna.
Familjen och alla barnen gillar att campa med husvagnen, även poolen på hemmaplan är uppskattad av både barn och vuxna.

Första placeringarna

För 12 år sedan öppnade familjen upp för sin första placering. Då var det en 16-årig kille från Afghanistan som tidigare bott på ett SIS-hem. Malin förklarar att de var lite nervösa då, inte minst på grund av att killen hade en historia av att rymma.

Just den första placeringen blev inte helt lyckad och pojken flyttade vidare efter ett knappt halvår. Familjen Colin Jarlheim avskräcktes dock inte.
– Strax därefter flyttade två flickor in och det gick jättebra, säger Malin och förklarar att de genom åren haft 13 placerade barn och ungdomar i huset i Avesta.

Vi är jättenöjda sedan vi började jobba med Landa.

Blev en Landafamilj

För tre år sedan kom de i kontakt med Landa Familjevård genom ett tips från en kompis till familjen.
– Vi jobbade åt något annat privat företag tidigare, men det fungerade inte bra. Sedan har det främst varit direkt från kommuner som vi tagit uppdrag, förklarar Roine.
– Vi är jättenöjda sedan vi började jobba med Landa. Det är ett jättebra samarbete mellan oss och vår familjekonsulent. Vi har lärt känna varandra och vi får alltid bra stöd, säger Malin.

Den biologiska sonen Dani kommer upp från sitt rum i källaren och slår sig ned vid fikabordet. Han har sommarlov och har precis vaknat. På frågan om hur det är att alltid ha andra barn boendes i huset svarar han.
– Det är bra. Men ibland kan det bli lite stökigt och högljutt med de yngre barnen.

Eftersom familjen haft placeringar i huset sedan Dani var två år så är han van och känner inte till så mycket annat.
– Dani och Love är i samma ålder och har verkligen funnit varandra. Det är som syskon och hänger mycket med varandra, säger Malin.

Familjehemsföräldrarna Malin Collin och Roine Jarlheim.
Familjehemsföräldrarna Malin Collin och Roine Jarlheim.

Nätverket hjälper till om det behövs

Att vara familjehem har blivit en livsstil och familjen tycker inte att de behövt avstå något.
– Vi gör det vi vill och det vi trivs med. Vi packar in hela familjen och åker på campingsemester, eller reser utomlands om vi vill det. Vi har ett bra nätverk med våra föräldrar, våra äldre utflyttade barn och andra som kan hjälpa till om det skulle behövas.

Något som dock kan vara jobbigt är när tillfälliga placeringar flyttar hem.
– Det känns ju verkligen. Man fäster sig vid varandra. En flicka från Somalia som bodde här har nu flyttat tillbaka till Somalia. Man oroar sig för hur hon har det nu. Över lag finns ju tankar på hur det ska gå för vissa när de flyttar. Men vi försöker hålla kontakten. En av våra första placeringar har vi fortfarande kontakt med. Vi skriver brev till varandra och så. Det är fint, förklarar Malin.

Vad krävs?
På frågan om vad som gör Malin och Roine till bra familjehemsföräldrar funderar de en stund.
– Jag är väldigt lugn som person. Förstående, säger Malin och fortsätter fundera.
– Många av de barn som placeras brottas med utmaningar och olika diagnoser. Jag har erfarenhet från det, vilket jag tror är en styrka. Sedan är det en drivkraft att man kan hjälpa, att man ser att de trivs här. Alla barn är så olika och behöver bemötas olika. Jag tycker det är väldigt roligt och man känner att man gör en insats.
– Jag tror att vi kompletterar varandra bra. Vi har ett fint samarbete, fyller Roine i.

Linda Perers, familjehemskonsulent hos Landa Familjevård.
Linda Perers, familjehemskonsulent hos Landa Familjevård.

Matchningen
För att bli godkända familjehemsföräldrar görs en utredning där man genom intervjuer med både familj och nätverk kontrollerar att de som utreds är lämpliga. Även utdrag ur belastningsregister och referenser tas in. När ett barn eller en ungdom sen ska placeras så stämmer man av med både socialtjänst och familjen innan en matchning görs. Om det verkar som en bra matchning så genomförs placeringen.

Vi gör hållbara matchningar som vi verkligen tror på.

Linda Perers är familjehemskonsulent och jobbar i mottagningen på Landa Familjevård. Hon är en av de som gör utredningar av familjerna och matchar socialtjänstens förfrågningar med rätt familjehem.
– Vi tar hänsyn till hela familjen, att matchningen också passar de biologiska barnen och eventuella andra placeringar. Vi är väldigt noggranna för att ge den placerade unga bästa möjliga förutsättningar. Vi gör hållbara matchningar som vi verkligen tror på, förklarar Linda Perers.

Läs mer om familjehemsvård här

Som familjehem har man möjligheten att ha önskemål om vilka typer av placeringar som passar in i familjen. Det kan till exempel vara vilka åldrar man har möjlighet att ta emot. Familjen Collin Jarlheim har en ganska bred målgrupp som de kan ta emot. Det enda de egentligen haft som önskemål är att ingen placering ska vara yngre än minstingen Max.
– Men han blir ju äldre han med, så snart kan vi nog ta emot yngre än honom också, säger Malin.

Vill fortsätta

När familjen funderar framåt ser de att de kommer att vara familjehem i många år framåt. Och så länge de får placeringar från Landa Familjevård kommer de fortsätta vara en Landafamilj.
– Vi är jättenöjda med Landa, det är så enkelt och vi får bra stöd. Vi vet ju att en dag är vi väl för gamla för det här, men vi ser inget stopp nu. Det finns så många unga som behöver hjälp. Vi har plats och vi tycker att det ger så mycket, det är fortfarande väldigt roligt, avslutar Malin.

Vill du också bli en Landafamilj? Läs mer

Fotnot: Namnen på de placerade ungdomarna är fingerade.

 

Familjens villa i Avesta är rymlig och har plats för flera placeringar samtidigt.
Familjens villa i Avesta är rymlig och har plats för flera placeringar samtidigt.

Fakta

» Landa familjevård jobbar med individen i centrum och alltid med ett nätverksfokus. Företaget grundades 2008, då under namnet Dalarnas ungdomscenter.

» Idag har företaget drygt 100 familjehem anslutna till sig och driver utredningshemmet Strandgården i Vika Strand utanför Falun. Huvudkontoret ligger i centrala Falun.

» Inom Landa arbetar drygt 30 engagerade medarbetare.

Läs också:

”Vi har en historia i familjen av att hjälpa andra”
”Unga lockas in i en ond spiral”
”Så blir du en pratbar vuxen”


Skip to content