Hasse har två biologiska barn, som är i dryga 30-årsåldern, Jonas och Linda. Jonas bor också i det ombyggda bageriet i en egen del tillsammans med sambo och barn. Även de är familjehemsföräldrar och det var de som fick Hasse att ta steget att börja ta emot ungdomar som behöver en tryggare uppväxt.
– Vi har en historia i familjen av att hjälpa andra. Min mamma var kyrkligt aktiv och har uppfostrat mig i att man hjälper de som har det sämre, förklarar Hasse.
– Hon, pappa och jag samlade in mat och förnödenheter som de sen körde i hjälpbussar till Estland i början av 90-talet. Min exfru Eva, barnens mamma, och jag hjälpte också ungdomar på glid och lät dem praktisera i hennes smörgåsbutik, fortsätter han.
Skuttungeby
”Vi har en historia i familjen av att hjälpa andra”
Två mil utanför Uppsala ligger Skuttungeby. Här, i ett gammalt bageri ombyggt till flerfamiljshus, bor Hans-Erik ”Hasse” Johansson. Hasse som under många år jobbade på bageriet är idag väktare. Han är också familjehemspappa.
Varit familjehemsförälder i fem år
Det var dock inte förrän 2019 som Hasse tog steget och öppnade upp sitt hem och började sin familjehemsresa. Och det var alltså sonen Jonas som fick in honom på spåret. Jonas hade själv tillsammans med sin sambo Sara blivit Landafamilj under flyktingvågen 2015. Han tipsade sedan Landa Familjevård om att hans pappa Hasse skulle passa bra.
– Vi bor ju bra här i gamla bageriet, plats finns och jag och Jonas familj kan hjälpas åt att avlasta varandra om någon av oss ska i väg på något, säger Hasse.
För tillfället har Hasse två tonåringar i huset. Lucas, 19 och Viggo, 16. Båda har bott här i Skuttungeby i ungefär ett år. Hasse som alltså varit Landafamilj i snart fem år har under den tiden haft åtta olika ungdomar boende hos sig.
– Min första placering var en kille med ursprung i Palestina. En fin kille som inte alls kom överens med sin pappa. Vi hade bra kemi redan från början. Han gillade att träna och eftersom vi har ett eget gym här så blev det en bra matchning. Han blev kvar ett år. En väldigt bra och fin första placering, berättar Hasse.
– Viggo som bor här nu tränar också mycket, Lucas är mer av en dataspelskille.
Viktigt att lita på varandra
Det lyser om Hasse när han berättar om de olika ungdomarna som bott hos honom och man märker att han verkligen gillar livet som familjehemsförälder.
– Visst är man lite nervös när någon ny ska flytta in, innan man lärt känna varandra. Men vi hittar ofta varandra snabbt och jag känner att de får förtroende för mig. Jag har mycket tålamod, är snäll och generös men har också gränser. Jag tror de känner att de kan lita på mig, säger Hasse.
– Ett tag hade jag en kille med drogproblem hos mig och även fast han hade de problemen så var det ju en bra kille som bara hamnat lite snett. Det gick hur bra som helst här, jag kände att jag kunde lita på honom. Jag hade också en jättebra relation med hans föräldrar, men han fick flytta sedan då han behövde komma bort från Uppsalatrakten för att komma bort från drogerna, fortsätter han.
Känslan av att det man gör är för någon annan, att man gör det bättre för dem uppväger det som ibland är lite jobbigare.
Utmaningarna
Vidare berättar Hasse att det så klart finns utmaningar i att vara familjehem. Att det ibland kan uppstå små konflikter men att det oftast är hanterbart.
– Konflikter uppstår ju i biologiska familjer också. Man har olika uppfattningar om saker, det är inte mer med det. Skillnaden när familjehemskonflikter uppstår är att då har man alltid Landa att bolla med, det kan vara skönt att få prata av sig lite.
Läs mer om familjehemsvård här
– Känslan av att det man gör är för någon annan, att man gör det bättre för dem uppväger det som ibland är lite jobbigare. Och när man får kredd för det man gör, när socialtjänsten efterfrågar om det är ledigt här för att de vet att det fungerar så bra, då känns det fint ända in i hjärtat.
Självständiga ungdomar
Gemensamt för de ungdomar som är eller har varit familjehemsplacerade hos Hasse är att de är tonåringar och killar.
– Det är bra att de är lite självständiga, att det inte behöver passas hela tiden. Jag brukar säga att om de kan fixa lite enklare mat på egen hand, typ steka burgare och pyttipanna, så kommer det att fungera, berättar han.
Alla som har en tonåring hemma vet att man som förälder inte alltid är så kul att hänga med, men Hasse berättar att han försöker hitta på saker tillsammans med killarna. Gå ut och käka, träna eller hitta på någon aktivitet.
– Häromdagen var jag och Viggo till Älgparken här i närheten. Jag har aldrig varit där tidigare så jag frågade om någon av grabbarna vill med, och Viggo hakade på. Jag tror han gillade det, han köpte till och med en souvenir.
Bilden många har av ett familjehem är att det finns två vuxna och kanske något biologiskt barn i hemmet. Hasse är ensamstående, även om sonen som sagt bor vägg i vägg, men har aldrig sett några svårigheter i uppdraget ändå.
– Klart man kan verka som familjehem ändå. Det har funkat superbra för mig, man kan vara en trygghet för barnen även om man är själv.
Det liksom värmer i hjärtat att de vill visa mig och att det har gått bra för dem, även efter att de flyttat.
Fortsatt kontakt
Eftersom placeringarna hos Hasse varit i åldrarna 16-19 år så har placeringstiden oftast varit något år bara. Flera av ungdomarna har dock valt att behålla kontakten. Hasse berättar om en av killarna som för något år sedan kom ut till gården, stolt körandes i en bil visa upp att han tagit körkort.
– Det liksom värmer i hjärtat att de vill visa mig och att det har gått bra för dem, även efter att de flyttat.
Öppet sinne
För den som går i tankar på att bli en Landafamilj har Hasse ett enkelt råd.
– Ha ett öppet sinne, se dig som en förälder, som att det vore dina egna barn och var snäll och gullig på alla sätt och vis!
Vill du också bli en Landafamilj? Läs mer
Fotnot: Namnen på de placerade ungdomarna är fingerade.
Fakta
» Landa familjevård jobbar med individen i centrum och alltid med ett nätverksfokus. Företaget grundades 2008, då under namnet Dalarnas ungdomscenter.
» Idag har företaget drygt 100 familjehem anslutna till sig och driver utredningshemmet Strandgården i Vika Strand utanför Falun. Huvudkontoret ligger i centrala Falun.
» Inom Landa arbetar drygt 30 engagerade medarbetare.
Läs också:
”Unga lockas in i en ond spiral”
”Så blir du en pratbar vuxen”
”Är glad över att jobba för ett företag som satsar så mycket på kompetensutveckling”