Föreläsning

Så blir du en pratbar vuxen

I början av oktober bjöd Landa familjevård in till föreläsning i Avesta. På plats fanns Landas egna familjehem, så kallade Landafamiljer, andra familjehem och socialtjänst. Landa anordnar några gånger per år föreläsningar för att vidareutveckla sina familjehem och dela med sig av kunskap inom branschen. Just denna gång var Petra Krantz Lindgren föreläsare.

Föreläsaren Petra Krantz Lindgren i Avesta församlingshem.
Föreläsaren Petra Krantz Lindgren i Avesta församlingshem.

Det är mycket folk i församlingsgården i Avesta, de flesta stolar är fyllda och det är kö vid fikabordet. Det surras bland besökarna och man hör på snacket att många av dem känner till dagens föreläsare Petra och att de har sett fram mot föreläsningen.

Så blir du en pratbar vuxen
Petra Krantz Lindgren är författare, beteendevetare och föreläsare. Ständigt aktuell i frågor som rör vuxnas kommunikation med barn. 2014 kom hon ut med boken ”Med känsla för barns självkänsla” som getts ut i över 100 000 exemplar och som översatts till flera språk. Hon är också ständigt aktuell med föreläsningen "Så blir en pratbar vuxen" och det var den besökarna i Avesta fick ta del av.

Församlingsgården i Avesta fylls på.
Församlingsgården i Avesta fylls på.

Är vuxna bra lyssnare?
Föreläsningen drar i gång och Petra inleder.
– Hur många här inne tror att de är bra på att lyssna? Räck upp handen.

Några trevande händer lyfts sakta. Petra refererar då till ett barn som sagt ”Vuxna tror de är bra på att lyssna, men egentligen pratar de bara om sig själva”. Publiken nickar instämmande.

Under föreläsningen blandas berättelser från Petras liv med betraktelser hon gjort och praktiska övningar för publiken. Skratten är många och igenkänningen stor när publiken får exempel på hur man inte bör göra. Vi får många tips och får testa rollspel på varandra för att testa vilket angreppssätt vi tar till för att möta ett barn i olika situationer.

Försöker förstå hur det är för barnet
"Jag hatar skolan! Jag tänker inte gå dit, alla är dumma i huvudet” bemöts ofta av en förälders argument ”Men vi har faktiskt skolplikt i det här landet”. Eller att man som förälder försöka komma med en lösning i stället för att faktiskt lyssna på barnet. Petras råd till föräldrarna i publiken är att verkligen försöka förstå barnet. Genom inställningen ”Jag försöker verkligen fatta hur det här är för dig” antar man en mer lyssnande roll och ställer då också frågor som får barnet att i högre grad vilja berätta.

Väldigt givande
Jessica Davidsson är en av deltagarna på föreläsningen. Hon bor i Enviken utanför Falun och tillsammans med sin man Dennis är hon en Landafamilj.
– Igenkänningsfaktorn var väldigt hög. Det jag tar med mig från idag är att jag ska backa lite mer i diskussionen med barnen. Tänka efter några sekunder innan jag kliver in med lösningar på saker, berättar hon och fortsätter förklara varför hon uppskattar den här typen av föreläsningar.

Familjehemsföräldern Jessica Davidsson från Enviken.
Familjehemsföräldern Jessica Davidsson från Enviken.

– Man lär sig så mycket och får bra nycklar och tips på hur man ska vara i olika situationer med barn, men efter ett tag glömmer man och faller in i gamla mönster. Då är det bra att kontinuerligt påminnas om sätt som fungerar. Så nu åker jag hem med ny energi.

Inte felfri
Föreläsaren själv är nöjd med dagens föreläsning och publiken.
– Det var kul, jättekul! En väldigt engagerad publik. Det säger jag alltid, men jag menar det inte alltid. Men idag var de verkligen det, berättar Petra med glimten i ögat efter föreläsningen.

Petra föreläser ungefär två gånger i veckan, året om, och har gjort så i 16 år. Men hur bra är hon själv på att hålla sig till sina egna tips och metoder?
– Jag är jätteduktig på det och gör aldrig fel, säger hon med ett skratt.
– Skämt åsido, jag gör massor av fel i kommunikationen jag med. De flesta exempel på dålig kommunikation jag tar upp är ju självupplevda. Jag går i de fällorna hela tiden.

Petra Krantz Lindgren efter föreläsningen.
Petra Krantz Lindgren efter föreläsningen.

Reflektera och gör mer rätt nästa gång

Men hur gör man då om man vill få kommunikationen med barn och unga att fungera i praktiken?
– De gånger kommunikationen inte går som man tänkt sig så tipsar jag om att man tänker igenom det. Vad var det som inte gick bra nu? Vad skulle jag ha gjort i stället? Reflekterar man över det så ökar chanserna att man gör mer rätt nästa gång. Om jag får skicka med alla en sak så är det ”jag försöker förstå hur det här är för dig”. Lyckas jag själv med det åtta av tio gånger så är jag nöjd, avslutar Petra.


Skip to content