Föreläsning

Fullsatt föreläsning om adhd och autism

Det börjar bli en tradition att Landa Familjevård arrangerar föreläsningar och utbildningar i församlingsgården i Avesta. Tidigare har det bland annat bjudits på föreläsning om hur man blir en pratbar vuxen av Petra Krantz och om unga i kriminalitet och drogmissbruk av kommunpolisen Thomas Nordström. Denna gång bjöd Landa in Ingrid Graf Brolund som är arbetsterapeut på BUP.

4

tLokalen är fullsatt. Dryg 60 personer har slagit sig ned för att ta del av Ingrids föreläsning om autism, adhd och om hur det blir om man har båda diagnoserna. I publiken finns bland annat familjehem, nyfikna föräldrar och skolpersonal.

Autism skiljer sig från person till person
Föreläsningen är uppdelad i tre delar där Ingrid först pratar om autism. Hon förklarar hur autismspektrat fungerar och att det kan vara svårt att tolka, särskilt för den som har autism. Vidare förklarar hon att autism skiljer sig mycket från person till person även om de ligger i samma nivå på autismspektrat.
- Har du träffat en autist så har du verkligen bara träffat en, säger hon och publiken nickar igenkännande. Gemensamt för autister är dock att alla älskar chicken nuggets, fortsätter hon och publiken skrattar.

Ingrid passar också på att ge tips till familjehem eller socialtjänsten hur de kan ”bonda” med ungdomar med problematiken. Ofta handlar det om ett specialintresse, det kan vara smink, 50-talsbilar, tv-serien Walking dead eller vad som helst. Genom att mötas i specialintresset så når man fram på ett bra sätt förklarar Ingrid.
- Folk med autism är experter på att säga nej. Det är för att de har svårt att förstå eller föreställa sig något de aldrig varit med om. Då blir nej det säkraste svaret, berättar Ingrid.

Detta kan man undvika genom att förbereda om nya händelser på ett så synligt och tydligt sätt som möjligt. Exempelvis genom att besvara ”de sju frågorna”: vad ska jag göra, var ska jag vara, vem ska jag vara med, hur länge ska det hålla på, vad ska hända sen, vad behöver jag ha, varför ska jag göra det? Det ökar möjligheten för någon på autismspektrat att förstå nya sammanhang och ger större trygghet för att våga prova nya saker.

Det bjöds på kaffe, smörgås och fika.
Det bjöds på kaffe, smörgås och fika.

Adhd gör dig mer motivationsstyrd
Efter att Ingrid delat med sig av sitt jobb med folk med autism och gett publiken strategier så växlar föreläsningen till att handla om adhd. Det finns tre typer av adhd, lätt, måttlig och svår. Den som har lätt adhd har oftast ingen diagnos, men vid måttlig eller svår finns oftast diagnosen och man är eventuellt i kontakt med sjukvården. Ingrid förklarar att en hjärna utan adhd har en ”sil” där den tar in intrycken som sedan sorteras i hjärnan medan den som har adhd saknar ”silen” och intrycken blir mer röriga samtidigt som känslan också är mycket starkare. Det blir svårt att sortera och man har nedsatt impulskontroll. För den med adhd är det svårare att utföra uppgifter trots att denne vet att den både kan och borde utföra dem. En hjärna med adhd har brist på hjärnans eget belöningssystem dopamin och är därför ständigt på jakt efter dopaminer vilket gör att en person med adhd blir mer motivationsstyrd och bara vill göra saker denne tycker är kul. Ingrid fortsätter med att ge några tips:
- Man kan ”hacka” sin hjärna till att komma igång med tråkiga uppgifter. Belöna din hjärna efter att du gjort något svårt eller jobbigt. Gör det roliga först så att dopaminerna kommer och ta det tråkiga under den pågående dopaminrushen. Ge hjärnan dopaminer samtidigt som du utför det tråkiga, exempelvis genom att göra det tillsammans med någon du tycker om, eller ät samtidigt.

Ingrid berättar också om bra respektive mindre bra dopaminer. Bland de bra nämns träna, sätta mål, utöva special intresse och träffa vänner. Bland de mindre bra finns osunt användande av sociala medier, alkohol och droger samt överdrivet datorspelande.

Det blir ofta en kamp mellan adhd och autism där adhd vinner
Sista delen av föreläsningen handlar om hur det är för dem som har båda diagnoserna.
-Det kan kännas som en kamp mellan tre personer, autismen, adhd:n och i mitten lilla jag, förklarar Ingrid och fortsätter:
-Adhd agerar först och kör över autismen vilket gör att man känner sig kränkt. Det är svårt att tillfredsställa båda diagnoserna samtidigt. Det är ett stort problem och många med dubbeldiagnos mår väldigt dåligt och det kan ofta leda till missbruk.

De allra flesta som har adhd har oftast en liten tårtbit av autism, men det är när båda diagnoserna är starka som det blir riktigt jobbigt för den drabbade och den riskerar att hamna i ett högrisk beteende berättar Ingrid. Vanliga högriskbeteenden är osunda vägar till pengar, droger och osunt umgänge.

Måste inte få en diagnos
Det är en fullmatad förmiddag som publiken får ta del av, men alla sitter still och lyssnar noggrant även fast en och annan i publiken själva har diagnoser. Föreläsningen pågår från 9 till 12 och Ingrid Graf Brolund hinner gå djupt in i respektive diagnos och delar hela tiden med sig fakta och tips för att möta olika situationer. När hon är klar passar vi på att få en pratstund.
-Det här var jättekul, det kändes väldigt bra. Jag har redan fått några förfrågningar nu efteråt om att föreläsa på ett par skolor. Det är kul att folk kommer fram och pratar efteråt.

Vad säger de när de kommer fram?
-Det är mycket igenkänning. Det är ju oftast genetiskt med diagnoser och de som lyssnat känner igen både sig själva och sina barn.

Vad tycker du att åhörarna idag ska ta med sig hem?
-Det viktigaste är nog förståelsen kring hur diagnoserna fungerar och sen att man accepterar det. Att man får en insikt i vad kan man förbättra och vad kan man inte förbättra?

Många skrattade när du sa att alla med autism älskar chicken nuggets, hur har du kommit fram till det?
-Det är bara ren erfarenhet. Varenda gång som det pratas om mat så är det chicken nuggets, det är också den vanligaste önskematen i skolan och när jag håller föräldrakurser så får jag mycket igenkännande fniss från föräldrar till målgruppen.

Avslutningsvis, är det viktigt att få en diagnos på papper? Eller kan man strunta i det om man inte vill?
-Jag tycker att det är viktigt att du vet hur du fungerar, men man behöver inte alltid en diagnos för det. En diagnos kan vara viktig för att få rätt till LSS eller medicin, men utöver det kan du få bra stöd utan diagnos.

Ingrid Graf Brolund i församlingsgården i Avesta.
Ingrid Graf Brolund i församlingsgården i Avesta.

Hög igenkänning och många bra tips
Sara och Mattias Forsberg är familjehem genom Landa. De uppskattade föreläsningen och kände igen mycket från både sig själva och sina barn.
-Det var en riktigt bra föreläsning med mycket intressanta saker som kom upp, säger Mattias som har en son med adhd och en son med både det och autism.
-Vi känner igen oss, det är ju genetiskt så våra barn har drag efter både far och mor, säger Sara och fortsätter:
-Vi känner ju igen detta genom barn som varit placerade hos oss också, men där kan det också vara trauman eller annat inblandat.
-Vi har levt med fasta rutiner ända sedan vår äldsta son föddes, så typ i 15 år men man får ändå tips och idéer efter en sådan här föreläsning. Det finns alltid saker att skruva på, avslutar Mattias.

TV: Familjehemsföräldrarna Mattias & Sara Forsberg. TH: Jasmin och Agneta från Landa .
TV: Familjehemsföräldrarna Mattias & Sara Forsberg. TH: Jasmin och Agneta från Landa .

Skip to content