Vassbo Herrgård

”Är glad över att jobba för ett företag som satsar så mycket på kompetensutveckling”

Landa Familjevård är ett privat familjevårdsföretag som erbjuder kvalitativa stöd- och vårdinsatser till barn, unga och familjer. I verksamheten finns både anslutna familjehem, så kallade Landafamiljer och utredningshem, som är en form av HVB-hem. För Landa familjevård har det sedan starten för snart 14 år sedan hela tiden varit viktigt att ligga i framkant med de senaste rönen och den senaste forskningen samt att föra ut den informationen till personal och familjehem.

Landa
Föreläsning i Traumamedveten omsorg på Vassbo Herrgård.

Att vara en Landafamilj innebär möjligheter att utveckla sin kompetens. Som ett led i att kompetensutveckla personal och anslutna familjehem har Landa tillsammans med Rädda Barnen anordnat en tvådagars utbildning i Traumamedveten omsorg - TMO.

Utöver syftet att vidareutbilda de som dagligen jobbar med barn och unga så är den här typen av tillfällen ett bra sätt för familjehemsföräldrarna och Landas familjevårdskonsulenter att träffas och utbyta erfarenheter. Schemat för dagarna är uppdelat i ett för- och ett eftermiddagspass med gott om tid för utbyte av tankar och idéer under den gemensamma frukosten, lunchen och fikat på eftermiddagen.

Sopplunch och möjlighet att umgås och dela erfarenheter.
Sopplunch och möjlighet att umgås och dela erfarenheter.

Idag är det utbildningens andra dag, på plats finns tjugofem familjehemsföräldrar, ett tiotal konsulenter samt ett par representanter från Landas utredningshem. Det märks att utbildarna från Rädda Barnen är vana föreläsare, de fångar intresset hos åhörarna genom att blanda teori med filmer och gruppövningar. Trots att ämnet bitvis är tungt och gripande så är det en glad och ibland till och med fnittrig stämning bland deltagarna. Främst vid de olika rollspelsliknade övningarna där man bland annat ska visa upp hur man ser ut när man skäms eller låtsas vara ointresserad när någon berättar något.

Att träffa andra föräldrar i samma situation är viktigt berättar Marit Woxmark från Enviken som är en av de tjugofem familjehemsföräldrarna på plats.

– Det ger så mycket energi och blir ett superbra utbyte. Vi som är här är alla Landafamiljer. En sådan här dag stärks ”Vi-känslan”, speciellt när man pratar med andra och de också är så nöjda, berättar hon.

Marit Woxmark och hennes familj har i tre och ett halvt år varit familjehem på uppdrag av Landa.
Marit Woxmark och hennes familj har i tre och ett halvt år varit familjehem på uppdrag av Landa.

Marit och hennes man Kim som båda är utbildade behandlingspedagoger blev en Landafamilj efter rekommendationer från vänner som också har barn placerade hos sig via Landa.

– Vi är jättenöjda med att jobba på uppdrag av Landa. Idag har vi sex barn hos oss, tre biologiska och tre placerade. Det är en jätteapparat, men det funkar väldigt bra och ger oss väldigt mycket, berättar Marit och fortsätter:

– Jag uppskattar verkligen att Landa satsar på oss och bjuder på den här typen av utbildningar. Det ger så mycket. TMO-utbildningen är så bred, många bitar faller på plats och man kan verkligen relatera. Det är ju ett trauma för alla barn som separeras från sina föräldrar.

De är hjältar, jag slutar aldrig att förundras över det jobb de gör!

Annika Valentin och Helena Eckerfors är utbildare på Rädda Barnen och de som håller i grundutbildningen i traumamedveten omsorg för Landa.

– Vi försöker ge konkreta strategier att använda i bemötandet av barn som varit med om svåra saker, berättar Helena.

Utbildningens föreläsare Annika Valentin och Helena Eckerfors från Rädda Barnen.
Utbildningens föreläsare Annika Valentin och Helena Eckerfors från Rädda Barnen.

Utbildningen är baserad på en forskningsgrund och paketerad på ett sätt som gör den lätt att ta till sig. Idag är efterfrågan på TMO-utbildningar stor och Annika och Helena träffar såväl skolor och fritidsverksamhet som familjevårdsföretag och socialtjänst.

– Vi har fått ett väldigt bra gensvar från de som är här idag. Utbildningen vänder sig till viktiga vuxna och vi tänker att genom att synliggöra för de som är här hur viktiga de faktiskt är så får vi dem att orka lite längre. Alla de här människorna som har barnen i sin närhet varje dag är hjältar, jag slutar aldrig att förundras över det jobb de gör, säger Annika.

Läs mer om Rädda Barnen och TMO

Pia Salo är familjehemskonsulent på Landa. Hon berättar att hon är nöjd med utbildningsdagarna och att hon är glad över att jobba för ett företag som satsar så mycket på att kompetensutveckla sin personal.

– Vi använder ju oss själva som verktyg i arbetet. Då är det viktigt att ta till sig ny kunskap hela tiden. Den här utbildningen var verkligen ”spot on” utifrån vart vi står med de barn vi jobbar med.

Pia Salo, familjehemskonsulent på Landa familjevård.
Pia Salo, familjehemskonsulent på Landa familjevård.

I sex år har Pia jobbat på Landa och hon berättar att det är den längsta tiden hon varit anställd på ett och samma ställe.

– Det finns så mycket bra med att jobba för Landa. Vi är ett lagom stort företag, vi känner varandra väl och är ett tajt gäng. Det är en familjär stämning mellan alla, såväl chefer och ledare som konsulentkollegor. Vi har kul på jobbet trots att det är allvarliga och ofta jobbiga saker vi arbetar med, berättar hon.

Läs mer om Landas familjehemsvård

De vill att man ska vara på alerten och utvecklas

På en gård utanför Avesta bor Andreas Pettersson med familj. Han är också familjehemsförälder och på plats för utbildningen. Även han är mycket nöjd med dagarna.

– Landa är bra på att erbjuda utbildning och gör det ofta. De vill att man ska vara på alerten och utvecklas. Just den här utbildningen är den bästa jag varit med på.

Familjehemsföräldern Andreas Petterson är mycket nöjd med utbildningsdagarna.
Familjehemsföräldern Andreas Petterson är mycket nöjd med utbildningsdagarna.

Precis som för familjen Woxmark så var det genom rekommendationer som Andreas och hans fru blev familjehem för just Landa. De har varit en Landafamilj i sex år och i dag består familjen av Andreas, hans fru, ett placerat barn och ett biologiskt.

– Familjehemsvärlden är speciell. En sådan här utbildning gör att man blir klokare. Framförallt så ser man saker med andra glasögon. Saker och ting blir klarare. Ibland behöver man få bekräftat att man gör ett bra jobb. Det ger också väldigt mycket att få bolla med andra familjehem och andra konsulenter, säger Andreas.

Läs mer om att bli en Landafamilj

Ett fyrtiotal viktiga vuxna deltog under utbildningsdagarna med Rädda Barnen på Vassbo Herrgård.
Ett fyrtiotal viktiga vuxna deltog under utbildningsdagarna med Rädda Barnen på Vassbo Herrgård.

Utbildningsdag två lider mot sitt slut. Deltagarna har fått nya insikter, fått bekräftat att de är viktiga och förhoppningsvis har det nya metoder och verktyg med sig hem för sitt fortsatta viktiga arbete. Föreläsarna tackar för två mycket intensiva och bra dagar och avslutar med ett medskick.

– Det finns inga svåra barn, men det finns barn som haft det svårt!

Fakta

» Landa familjevård jobbar med individen i centrum och alltid med ett nätverksfokus. Företaget grundades 2008.

» Idag har företaget drygt 100 familjehem anslutna till sig och driver två utredningshem; Strandgården och Sjögården. Huvudkontoret ligger i Vassbo utanför Falun.

» Inom Landa Familjevård, Strandgården och Sjögården arbetar drygt 40 engagerade medarbetare.

» Till hösten 2022 startar Landas verksamhet Strandgården ytterligare en enhet i Falun för att arbeta med föräldrar och barn.

» Landa samarbetar med systerföretaget Abila Öppenvård kring olika hemmaplanslösningar för familjer, barn och ungdomar. Läs mer om Abila här.

Läs också:

”Det kunde lika gärna varit jag, eller mina barn”
”Det är föräldrarna som har störst chans att lyckas”
”Vi är en tillfällig oas. Målet är alltid att de ska kunna flytta hem”


Skip to content